Skip to main content

Ga in gesprek met Lisa Westerveld en COC-Regio Nijmegen voorzitters Eefke Smits en Yusuf Aslaner over queerrechten, activisme, taal in het debat en de grenzen van dialoog. De onderwerpen worden ingeleid door diverse kunstenaar, die kunnen prikkelen, uitdagen en nieuwe perspectieven bieden

Lisa Westerveld

Lisa Westerveld groeide op in de Achterhoek en verhuisde later naar Nijmegen, waar ze filosofie studeerde aan de Radboud Universiteit. Ze werd actief in de studentenbeweging, onder meer als voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond, en werkte later voor de Algemene Onderwijsbond. In de Tweede Kamer heeft Lisa zich ingezet voor toegankelijk onderwijs, jeugdzorg en de GGZ, met bijzondere aandacht voor leerlingen met ondersteuningsbehoeften en jongeren in de gesloten jeugdhulp. Ook zet ze zich in voor een inclusieve samenleving en is ze een sterke bondgenoot van de lhbtqi+-gemeenschap, gedreven door haar geloof in het vieren van verschillen.

Eefke Smits

Als co-voorzitter van COC Regio Nijmegen ga ik, samen met Yusuf Aslaner (mede-voorzitter) en Lisa Westerveld, op de regenboogconferentie een sessie verzorgen over LHBTQIA+ rechten en activisme. Vanuit mijn achtergrond als student politicoloog waarin veel ik nadenk over rechtvaardigheid, mijn werkzaamheden in het onderwijs waardoor ik betrokken ben bij de behoefte van kinderen en jongeren, en mijn ervaringen met het LHBTQIA+ thema door mijn voorzitterschap, ben ik enthousiast over dit thema en ben ik gedreven om tijdens de sessie te filosoferen over onze toekomst, waarbij ook een creatieve noot zal zijn. De regenboogconferentie is een mooie plek waar inspiratie opgedaan kan worden om onze eigen toekomst vorm te gaan geven. 

Yusuf Aslaner

Yusuf Aslaner (hij/hem) houdt zich bezig met diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid, met bijzondere aandacht voor queerness en het queer-zijn als moslim. Nu is hij politicologiestudent aan de Radboud Universiteit, en heeft hij een bijzondere interesse in impliciete en expliciete uitsluitingsvormen binnen de studentencultuur. Met rollen als DEI-studentambassadeur, co-voorzitter bij COC Regio Nijmegen en toezichthouder bij een antidiscriminatiebureau biedt hij een breed perspectief. Yusuf combineert persoonlijke ervaringen met wetenschappelijke inzichten om het debat te verrijken. Hij is inzetbaar als spreker, workshopleider en moderator en beschikbaar voor mediaoptredens en (radio)reportages.

In deze sessie staan de toekomstperspectieven van queerpersonen met een verstandelijke beperking of psychische kwetsbaarheid centraal. Krijg inzicht in hun specifieke uitdagingen en behoeften. Medewerkers en clienten van de Roze Stroom van de Driestroom, initiatiefnemers van het Regenboogcafe en tijdschrift Trots van Pluryn delen hun ervaringen. Daarnaast zijn er interviews over de begeleiding van queerpersonen met een psychische kwetsbaarheid.

Deze sessie eindigt met een panelgesprek, waarvoor je tevoren jouw vragen kunt aanleveren.

Persoonlijk begeleider bij team Malden/Groesbeek beschermd wonen en werk als LHBTIQA+ deskundige bij RIBW Nijmegen en Rivierenland
Als maatschappelijk werker is het mijn missie om een bijdrage te leveren aan de verbetering van de transgenderzorg in Nederland. Tijdens mijn opleiding heb ik mij erg verdiept in het gebrek aan psychosociale hulpverlening aan mensen die transgender zijn. Vanuit RIBW bied ik specialistische begeleiding voor LHBTIQA+ personen. Ik begeleid ook een Samensterkgroep voor LHBTIQA+ personen, daarbij ben begeleid ik Café Labelloos voor LHBTIQA+ personen met een psychische kwetsbaarheid. Daarnaast heb ik in 2015 mijn onderneming Transpectrum opgericht. Vanuit Transpectrum geef ik deskundigheidsbevordering aan professionals in de zorg over transgendergevoelens en genderdiversiteit. Ik neem vanuit het RIBW deel aan de werkgroep Transgenderzorg Nijmegen, een samenwerking tussen Gemeente Nijmegen, MMW Radboudumc expertisecentrum gender en geslacht, RIBW Nijmegen en Rivierenland en de Transgendergroep Nijmegen. Dit jaar heb ik als initiatiefnemer het project Trans in Nijmegen gelanceerd waarbij we  een sociale kaart hebben gemaakt voor transpersonen in Nijmegen en omgeving. Zodat zij zich gelukkig en veilig door Nijmegen kunnen bewegen en elkaar kunnen ontmoeten.

Youri de Blok

Ik ben Laura Jasmijn (zij/haar, die/diens) en werk binnen Driestroom als begeleider en ben onderdeel van de Roze Stroom. Dit is een vraagbaak voor iedereen met vragen over LHBTQIA+ onderwerpen. Bij vragen over gender kom ik op locatie kennismaken. Dan adviseer ik de persoonlijk begeleider en het team, geef wat voorlichting of voer zelf gesprekken met de zorgvrager. Soms blijft het bij een kennismaking en advies, andere keren ben ik langer in beeld.
Binnen mijn werk krijg ik soms reacties op mijn trans en queer zijn. Sommige zijn leuk, andere minder leuk. Ik kom graag praten over de bijzondere momentjes die ik meemaak, hoe mensen op mijn trans zijn reageren en hoe ik dit in het werk ook juist als kracht inzet.  Ook wil ik wat delen over mijn ervaringen binnen de Roze Stroom en wat ik zie binnen de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking met een LHBTQIA+ identiteit of vragen rondom gender.

Laura Jasmijn

Ik ben van oorsprong dramatherapeut (werkzaam geweest in de psychiatrie) en theaterregisseur. Heel veel jaren geleden ben ik betrokken geweest bij Villa Lila, COC en organiseerde wij feesten en theatervoorstellingen voor de LGBTIQ+ Community.
Momenteel ben ik werkzaam als begeleider en trainer bij Pluryn en werk ik met mensen met LVB en ernstige gedragsproblematiek. Een uitdagend en erg actieve baan.
Bij Pluryn ben ik lid van het Regenboogteam, we richten ons op allerlei activiteiten om inclusie te bevorderen en een veilige werk/woonomgeving te stimuleren op het gebied van diversiteit.
Vanaf januari 2024 ben ik ook actief als  vertrouwenspersoon bij Hizzfit. Hizzfit zet zich in voor het welzijn van trans- en queerpersonen.
Privé: ik ben inmiddels 17 jaar gelukkig getrouwd met mijn vrouw.

Marsha Delima

Sinds 2004 werkzaam binnen Pluryn, GHZ. Eerste jaren als persoonlijk begeleider gewerkt met veel plezier en nu al enige tijd als adviseur beroepsopleiden. Hierin houd ik mij bezig met alles rondom studenten, leerklimaat, werving, enz.
Daarnaast medeoprichter van het regenboog café en meegewerkt aan de glossy ‘Trots op wie ik ben’ samen met cliënten binnen Kemnade-Werkenrode.
 Privé, trotse moeder van 2 zoons samen met mijn vrouw.

Ruth Seuren

Wil jij de Glossy ‘Trots, Op wie ik ben’ van Pluryn bekijken?

Klik hier voor de digitale versie.

De regenbooggemeenschap wordt gevormd door alle mensen die qua seksuele orientatie, genderidentiteit, geslachtkenmerken of samenlevingsvorm niet ‘voldoen’ aan de cisgender-heteronorm. Een groot deel van deze variatie is inmiddels redelijk tot goed zichtbaar en bekend, denk aan homoseksualitiet of transgenderidentiteit. Er zijn echter groepen die nog altijd onbekend en onzichtbaar zijn. Tijdens deze sessie, die opgedeeld is in twee onderdelen, zetten we eerst Intersekse in de spotlight!

en vervolgens gaan we verder met Polyamorie. Kom kennis op doen, stel al je vragen en ga met meer bagage in je rugzak weer naar huis.

Roos Reijbroek (elk vnw) is relatiebegeleider/EFT-therapeut bij consensuele nonmonogamie (polyamorie, open relaties, etc.) met haar praktijk De Vrije Ruimte. Onder de vlag van De Meerminners organiseert ze al meer dan een decennium communitymomenten voor CNM’ers in Utrecht. Recentelijk richtte ze mede de Groot Hart Groep op, om relatiezorg voor CNM’ers verder te professionaliseren en emanciperen. Je hoort haar met regelmaat spreken in panels, in zorgkringen en in media over relatiediversiteit en inclusiviteit. Daarnaast vind je haar vaak in de boulderhal, maak je haar altijd blij met kruidenthee en chocola en houdt ze van ge’autotunede husky’s en mandarijnen met wiebeloogjes.

Tijdens de Regenboogconferentie vertelt Roos over haar community en vakgebied, met speciale aandacht voor hoe CNM en een queer leven al lang aan elkaar verbonden zijn. Verwacht een vogelvlucht door de basics met onverwachte deep dives en inzichten in relaties, liefhebben en hoe de toekomst van relatie-inclusiviteit eruit kan zien.

Roos Reijbroek

Daar heb je hen weer… Moeten we het daar alweer over hebben? Al die aandacht werkt alleen maar averechts… Van mij mag iedereen zichzelf zijn, en nu weer aan het werk…

Herken je deze signalen? Vind jij het ook een uitdaging om je collega’s enthousiast te krijgen of te houden om aan de slag te gaan met regenboogthema’s? Kom dan naar deze workshop. Samen met Roos van Wijngaarden en Erna van Burik gaan we praktisch aan de slag met deze thema’s, zodat je vol energie weer verder kunt!

Roos van Wijngaarden

Roos werkt als onderzoeker en adviseur bij Movisie. Met haar kennis van sociale psychologie en gedragsverandering werkt ze o.a. aan thema’s rondom sekse-, gender-, en seksuele diversiteit en gendergelijkheid.

Erna van Burik

Erna (socioloog in gender en seksualiteit) werkt vanuit Movisie aan verschillende vraagstukken, specifiek rondom inclusie. Zo is zij onder andere adviseur Regenboogbeleid.

MOVISIE is het collectieve geheugen voor de lesbische, homo, bi+, transgender, intersekse, queer en aseksuele emancipatiebeweging en – vraagstukken. Het is een kennismakelaar voor overheden, belangen- en welzijnsorganisaties, verbindt kennis en praktijk en helpt het beleid en uitvoering tot stand te brengen.