Skip to main content

(English spoken session)

De sessie Colourful Queers en Moderne Media staan LHBTI-personen van kleur en andere culturele achtergronden centraal en hun zichtbaar zijn in de media. Door film, literatuur en zang krijgen hun verhalen een platform, wat helpt om diversiteit te vieren en stereotypen te doorbreken. Kom luisteren naar Naaz, bekijk de short movie gemaakt door jonge queervluchtelingen uit onze regio en luister naar Noah de Campos Neto die als #boektokker jongeren aan het lezen krijgt. 

Als je je inschrijft voor deze sessie kun je tevoren je vragen aanleveren voor het panelgesprek.

Naaz is een opkomende alternatieve artiest, producer, regisseur en songwriter gevestigd in Amsterdam. Opgegroeid in een vluchtelingengezin, had Naaz te maken met veel obstakels in de kunstwereld. Toch hielden haar unieke Koerdische roots haar niet tegen. Met nummers zoals ‘Words’, ‘Loving Love’, ‘Up To Something’ met miljoenen streams, en ‘Azadî’ van het nieuwe album, heeft ze zich ontwikkeld tot een van de meest authentieke en pure artiesten die je in lange tijd hebt gehoord. Haar songwriting wordt geprezen door legendes zoals Bono en Elton John, en ze is een inspiratie voor veel jonge vrouwen.

Met meerdere Nederlandse Grammy’s op haar naam, de MME-award in 2020, en vijfsterrenrecensies voor haar concerten in de meest prestigieuze zalen en festivals, verdient Naaz het om door jou gehoord te worden.

Noah (hij/hem) is een 22-jarige student Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Naast zijn studie maakt hij educatieve content op TikTok en Instagram, waar hij zich inzet voor LHBTQIA+ rechten. Hij bespreekt onderwerpen zoals gelijke rechten, inclusiviteit, en acceptatie, en werkt hard om deze belangrijke thema’s bij een breder publiek onder de aandacht te brengen.

Verder houdt Noah zich bezig met actuele politieke en sociale kwesties en deelt hij zijn passie voor lezen. Met zijn content hoopt hij bewustwording te creëren en bij te dragen aan een inclusievere samenleving, waarbij hij jongeren inspireert om zich in te zetten voor een betere wereld.

De Cocktailgroep is een diverse en krachtige groep queer asielzoekers die zich het afgelopen jaar in hebben gezet voor een project om meer bewustwording te creëren over de ervaringen van LHBTI+ vluchtelingen in asielzoekerscentra. In hun project werkten zij aan een shortfilm waarin ze hun eigen verhalen kunnen delen, met als doel een licht te schijnen op de uitdagingen en vooroordelen waarmee zij te maken krijgen. Door regelmatig samen te komen in het Roze Huis hebben zij een hechte gemeenschap gevormd en een resultaat neergezet waar zij met trots naar kunnen kijken. Hun film brengt hun strijd en hun kracht in beeld, en nodigt het publiek uit om zich in hun ervaringen te verdiepen.

Met het huidige politieke klimaat, de lange wachtlijsten bij de genderklinieken en de negatieve berichten uit de welzijnsmonitors, staan vooral de negatieve berichten rondom de transzorg voorop. Maar er zijn ook ontwikkelingen die de toekomst positief kleuren en die komen vooral vanuit de transcommunity zelf, met jongeren in de lead. Kom en praat mee in deze sessie met de makers van de gendergids, de sociale kaart Trans in Nijmegen, de onderzoeker van Mijn gender, Wiens zorg, en de nieuwe community based transkliniek voor gemarginaliseerde groepen.

Iedereen kan vragen en gevoelens omtrent gender hebben, ook personen met een verstandelijke beperking of anderszins een afstand tot de reguliere kanalen voor info en begeleiding.

In de afgelopen jaren zijn er voor de verstandelijk gehandicapten zorg materialen ontwikkeld, en hebben professionals zich gespecialiseerd in het thema. Om dit alles te verzamelen en breder kenbaar te maken ontstond: TransToegankelijk. 

Tijdens deze workshop neemt Jessica Maes jullie mee in de transgender thematiek bij personen met een licht verstandelijke beperking. Wat betekend transgender zijn voor mensen met een LVB en hun omgeving. We staan stil bij de moeilijkheden en ook de kansen op dit terrein. Centraal staat hoe we de zorg kunnen optimaliseren voor deze doelgroep. Daarnaast gaan we samen bekijken hoe de inzichten die opgedaan zijn binnen transtoegankelijk ook gebruikt worden in andere domeinen, zoals de ouderenzorg, welzijnswerkers etc.

Jessica Maes is als orthopedagoog werkzaam in de verstandelijk gehandicapten zorg. Naast haar werk doet ze onderzoek naar de ondersteuningsbehoeften van transgender en gender diverse personen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Ook was ze jaren actief bij COC Limburg en COC Nederland. In 2023 richtte ze het hulpverleningsplatform transtoegankelijk op. Op deze website vinden begeleiders materialen en informatie om hun LVB- cliënt op het gebied van gender te ondersteunen. 

Jessica woont samen met haar vrouw en baby in het pittoreske zuid Limburg.

Stads- en theaterdocent Vera van Berlo en Programmaregisseur en docent Esther Fluijt van het Radboud Honours Academy verzorgen de workshop “Polarisatie: hoe het werkt”. In deze workshop duiken we dieper in het mechanisme van polarisatie en gaan we aan de slag met praktische strategieën tegen polarisatie en wij-zij denken. Vera en Esther nemen graag samen met jou de mechanismen van polarisatie onder de loep en laten je op actieve wijze ervaren hoe polarisatie werkt. 

Esther Fluijt

Esther Fluijt is cultuurwetenschapper, kunst- en filmdocent en programmaregisseur bij het Radboud Honours Academy, waar ze interdisciplinair onderwijs over maatschappelijk relevante thema’s verzorgt.

Vera van Berlo

Vera van Berlo werkt met jongeren in allerlei vormen: als woonbegeleider, docent en dramatherapeut in spé.